Peter Maxsø & Heinrich Johansen

Peter Maxsø & Heinrich Johansen

onsdag den 7. april 2010

Trådløst lederskab


af Peter Maxsø

Hver eneste gang vi går ind i et lokale med trådløst Internet er det det mest naturlige i Verden, at vi kort tid efter kan være online og surfe rundt på vores yndlingssider og blive opdateret om nyheder og anden relevant viden. Og det selvom routeren er et helt andet sted i huset eller sågar i en anden bygning.

Vi stiller ingen uddybende spørgsmål eller undrer os over, hvordan elektriske bølger kan rejse gennem vægge og mure. Vi tager det blot for givet.

Tænk hvis vi på samme måde udsender bølger og elektriske impulser, der kan opfanges af de modtagere, der nu måtte være for den slags. Tænk, hvis dit lederskab går gennem vægge og mure? Tænk, hvis dit humør, dine holdninger og din energi siver gennem organisationen på tværs af etager og på trods af lukkede døre?

Det efterlader dig med et ansvar for at udstråle og udsende de rigtige bølger. Du kan med andre ord sende på den rigtige frekvens og have styr på dit netværk, hvis du vil have optimal modtagelse og størst mulig effekt af dit lederskab.

Sukker eller eddike i det fælles bæger?
Faktum er, at stemninger smitter. Andre menneskers fysiske og psykiske tilstand påvirker dig, ligesom du påvirker dem. Alt i alt giver det på samme tid en enestående mulighed for og en stor forpligtelse i at afsende og udstråle de tanker, holdninger og bølger, som du ønsker at sprede og smitte andre med. Og det endda selvom du sidder bag en lukket dør. For selvom du umiddelbart inden du går ind eller ud af en dør, kan tvinge dig selv til at se ud, som om du har det bedre, end tilfældet er, så opfanger vi andre dit humør.

Vores sanseapparat og evne til at læse andre mennesker er langt mere udviklet, end vi som regel går rundt og forestiller os. Vi kender godt til følelsen af at gå enten drænet eller næret fra et møde eller en samtale med kollegaerne. Det er et godt eksempel på, hvordan vi tolker og opfanger andres signaler og lader os påvirke i en udtalt grad, der er med til efterfølgende at skabe et skifte i vores egen tilstand. Vi smitter hinanden.

Og hvor udspringer ansvaret så for enten at skabe drænende eller nærende stemninger og arbejdsmiljøer? Den er selvfølgelig hele tiden til stede i os selv og andre. Vi kan vælge at putte sukker eller eddike i det fælles bæger, som en af vores kursister udtalte engang.

Lederen som sendemast
Tænk i første omgang over, hvordan du sender bølger ud næste gang du sidder til et møde eller i en samtale. Hav bevidstheden om, at de mennesker du sidder med bliver påvirket af de ting du siger og gør. Og ret derefter opmærksomheden mod, at de kollegaer, der ikke er med til mødet også opfanger signalerne. At vi sanser og oplever langt mere end vi lige kan se. At stemninger siver gennem vægge og døre.

Tænk dernæst over, hvilke bølger du sender gennem væggene næste gang du sidder på dit kontor bag lukket dør. Bare vær opmærksom. Mærk efter om det betyder noget for din egen tilstand. Om ansvaret for at sende de rigtige bølger ud oven i købet - ud over at gavne fællesskabet - også har en fremmende effekt på din egen trivsel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar