Peter Maxsø & Heinrich Johansen
onsdag den 7. april 2010
Tankens kraft – Ordets magt
af
Peter Maxsø
Hvor meget betyder de tanker, vi har, og de ord, der konstant kører rundt i hovedet på os, for vores livskvalitet og livsudfoldelse? Den romerske digter Ovid fortalte i sin tid om kunstneren Pygmalion, der efter lang tids ensomhed udskar en kvindestatue i elfenben. Statuen gjorde så stort et indtryk på Pygmalion, at han forelskede sig i den. Derfor bad han guderne om, at måtte få en hustru af tilsvarende skønhed. Venus forstod hans ønske, og gav liv til elfenbenspigen, som Pygmalion følgende giftede sig med.
Det er en ofte citeret myte, der illustrerer, hvor kraftfulde vores tanker kan være. Siden har fænomenet haft mange andre afskygninger. Den tyskfødte forsker Robert Rosenthal blev i sidste århundrede bl.a. kendt for sine forsøg med selvopfyldende profetier. Forskningen gik ud på at påvise, at vores forhåndsindstilling til tingene er med til skabe resultaterne og konklusionerne i den sidste ende. Hvis et hold lærere bliver orienteret om at en bestemt gruppe af eleverne er udpræget intelligente, vil de blive behandlet og bedømt således. Studierne ledte til begrebet Rosenthal-effekten, og er siden også blevet kaldt Pygmalion-effekten.
Overbevisninger
I dag er ’loven om tiltrækning’ en populær strømning, og mange andre begreber er associeret med fokus på tankens kraft. Fælles for dem er, at vores overbevisninger er med til skabe vores virkelighed. Vores overbevisninger, holdninger og fordomme sætter med andre ord dagsordenen for, måden vi omgås andre mennesker. Tankens kraft er ensbetydende med, at det, vi vælger at tænke om tingene, også definerer vores oplevelser af dem. Hvis ’mandag morgen’ betragtes som træg, er der store chancer for, at den også bliver det. På samme måde kan en forestilling om et andet menneske i høj grad farve det gensidige samspil. Det kan være en begrænsende faktor for en konstruktiv dialog mennesker imellem.
Derfor bliver opgaven at ændre ugunstige holdninger og fordomme og give redskaber til at vende de negative spiraler, vi løbende vikler os selv og andre ind i. Når vi i stedet vender blikket og opmærksomheden mod positive spiraler giver det en selvforstærkende effekt.
Det giver nemlig større mulighed for at skabe forandringer. Det bidrager til åbenhed og optimisme, og fører til et bedre arbejdsmiljø og større generel tilfredshed.
Faldgruber
Der er visse ting, der er værd at være opmærksom på, når vi masserer vores tanker for at blive mere smidige i forestillingsevnen.
Vær opmærksom på, at vi ofte tillægger andre mennesker deres intentioner. Når vi vurderer en anden persons handlinger oplever vi samtidig deres hensigter, intentioner og formål. Vi antager, at der er en bagtanke og vi har en tendens til at tolke på den. Derfor kan det være en god idé at være en tand mere nysgerrig på de antagelser, vi har om andres intentioner.
En anden tendens er, at vi tolker andre menneskers handlinger som identiske med deres personlig egenskaber, tanker og følelser. De er så at sige, hvad de gør.
Derudover skal vi også være opmærksomme på, at vi oplever andres handlinger brudstykkevis og selv skaber selv helheden. Vi slutter tolkninger ud fra brudstykker. Oplevelsen af ét handlingsresultat kan være afgørende for, hvordan hele personligheden vurderes. Vi vælger handlinger ud, som vi synes er vigtige for at forstå den andens personlighed.
Derfor kan der også ofte ske skred i hverdagslogikken, hvor vi begynder med én oplevelse og derefter lader os rive med af vores antagelser for til sidst at ende et helt andet sted end vi begyndte.
Det var ham der startede - Hans handling er årsag til min - Hvad jeg gør er hans skyld - Det var også hans hensigt - Han må ændre sig først.
Vi baserer med andre ord vores vurdering af andre på en lang række antagelser, som i sidste ende bygger på vores forestillingsevne.
Det er derfor vigtigt, at du hele tiden træner og udvikler din evne til at forestille dig andres intentioner mm.
Muligheder
En essentiel metode til at arbejde med overbevisninger, holdninger og fordomme går via måden, vi bruger sproget på.
>>Vi skal bruge ordets magt til at forandre såvel den ydre som den indre dialog.
>>Vi skal tale pænt til og om os selv og andre mennesker.
>>Vi skal forandre vores overbevisninger og holdninger ved at være helt præcise og konstruktive i den måde, vi vælger at formulere ordlyden og beskrivelsen af vores ’verdensbilleder’ på.
Et par gode råd i det ærinde er:
>>Bred perspektivet ud - I stedet for at dyrke den smalle historie, så vælg et mere rigt og bredere syn på tingene
>>Benyt et konstruktivt ordvalg – I stedet for et underskudssprog med ord, der dræner, så benyt ord, der forløser og nærer
>>Vær nysgerrig – I stedet for at ’være gift’ med antagelser, så ’flirt’ kun med dem
Tanken har kraft og ordet har magt. Derfor er det at tænke og tale klart ikke blot en mulighed, men også et ansvar og et privilegium, vi har til rådighed. Et privilegium vi kan vælge at bruge til at skabe overbevisninger og holdninger, der får Verden til at være et fantastisk og spændende sted at være.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar