Peter Maxsø & Heinrich Johansen

Peter Maxsø & Heinrich Johansen

onsdag den 7. april 2010

10 lederdyder – Nr. 2 Tapperhed








af
Peter Maxsø

I denne serie af indlæg vil jeg berøre 10 dyder og forsøge at skabe inspiration om, hvorfor dyder er et ledelsesværktøj, der kan skabe trivsel, samhørighed, arbejdsglæde og resultater.

Dyd er en egenskab, en særlig kraft. En plantes dyd kan være at helbrede. En knivs er at skære. Et menneskes er at ville og at handle menneskeligt.

Som omtalt under dydernes historie i indlæg nr. 1 er begrebet Kardinaldyder et historisk fænomen, som har et par årtusinder på bagen, og blandt de 4 dyder er mod en af dem. I dette indlæg veksler jeg mellem at bruge både mod og tapperhed som synonymer.

Hvor høflighed er dydernes udspring, er mod og tapperhed sammen med besindighed dydernes betingelse. Uden besindighed ville dyderne være enten blide eller uregerlige. Uden tapperhed frygtsomme eller frygtløse.

Tapperhed og handlekraft

Tapperhed er en dyd når den motiveres af uegennytte eller altruisme. Tapperhed bliver for alvor moralsk agtværdig når handlingen gælder medmennesker eller en højere moralsk sag som retfærdighed eller frihed osv. Man kan filosofere over om virkeligt tapre mennesker handler for noget andet end den tapre handlings skønhed og godhed.

Tapperhed knytter sig til handlekraft og nuet. Man kan godt spille tapper omkring noget, men dø af skræk, når man står ansigt til ansigt med det. Og derfor bliver modet på mange måder nøglen til at tage de nødvendige konfrontationer. Til at gennemføre de forandringer, som uafværgeligt er en del af hverdagen i organisationer. Det kræver gennemslagskraft og tapperhed at stå foran ligesindede og ligeværdige mennesker at skulle kommunikere vanskelige og udfordrende budskaber såsom fyringer, omstruktureringer og nedskæringer.

Det kræver styrke at bygge bro over de kløfter, der kan opstå mellem mennesker i den gensidige kommunikation og forståelse. For det kræver sin mand og kvinde at skulle trænge igennem de mange filtre, der er hos de kollegaer, som hver dag har forventninger og med rette forhåbninger om et meningsfyldt arbejdsliv, der opfylder deres dybe behov for at blive set, hørt og forstået. Det kræver mod at overvinde den kulturelle blufærdighed og forlegenhed, der ofte omgiver et kollegialt fællesskab.

Denne forlegenhed og blufærdighed skal overvindes, når man eksempelvis skal foreslå tiltag om alt fra at fjerne wienerbrød til morgenmøderne, flytte pladser i kantinen, holde talerækkerne til møderne og sørge for frisk luft i storrumskontorerne.

Det kræver mod at rejse sig op og strække sig og lave en øvelse for at styrke ryggen, hvis kollegaerne lakonisk omtaler øvelsen som cirkusartisteri. Det kræver mod at vedblive med at drikke grøn the og spise salat, hvis sidemanden kalder ens forplejning for kaninføde. Og det kræver tapperhed at holde fast i en anerkendende og positiv tone, hvis teammedlemmerne sarkastisk omtaler ens kommunikation som hellig og frelst.

Det er de mekanismer, der afslører om man tør stå ved sine meningers mod. Om man vil kæmpe for det man har kært. Og det kræver tapperhed.

Tapperhed og beundring

Derfor er mod og tapperhed den mest beundrede dyd. Læg mærke til, hvor rørt man bliver, når andre tør stå op i mod uretfærdigheden eller uhensigtsmæssigheden. Når frontløberne frygtløst kaster sig ud i de første spæde skridt mod at vende en kultur eller skabe helt nye vaner. Der banker vores hjerter i respekt og hengivenhed overfor disse pionerer, der baner vejen for, at vi kan få et arbejdsliv med endnu mere trivsel. Og vi rejser os inspireret i beundring og går i deres fodspor, velvidende at næste gang kan det være os, der skal klæde os i tapperhedens gevandter og bryde gennem den usikkerhed og modstand, der kan blokerer en hel organisations tro på det gode, det sande og det skønne.

Når modstanden rammer og modet kræves, så gælder der nogle få og gode tips:

>>Stop op
>>Træk vejret
>>Kontakt frygten
>>Konfronter frygten
>>Stil spørgsmål til dig selv undervejs:
  • Hvem er involveret?
  • Hvad sker der lige nu?
  • Hvor udspiller scenariet sig?
  • Hvilken reaktion oplever du?
>>Accepter og indrøm
>>Forstå og lær af frygten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar